Valmennusjaosto järjestää sekä kaikille koululaisille avoimia (ks. mm. valmennusviikonloput) että henkilökohtaiseen kutsuun perustuvia valmennustapahtumia. Valmennustapahtumat on suunnattu tasoltaan lukiolaisille ja taitavimmille yläkoululaisille. Niistä kerrotaan tarkemmin alla.

Valmennusjaosto voi harkinnan mukaan tukea taloudellisesti valmennus­tapahtumiin osallistuvia, ks. ohjeet.

Tutustu myös kirjevalmennukseen, valmennuksen aikatauluun ja käytännön asioihin.

Valmennusviikonloput

Valmennusviikonloput ovat nimensä mukaisesti viikonlopun ajan kestäviä valmennustapahtumia. Ne ovat kaikille koululaisille avoimia. Ohjelmassa on opetusta kilpailumatematiikan eri osa-alueilta, tehtävänratkaisua ja harjoituskokeita innostavassa seurassa. Valmennusviikonloppuja on vuoden aikana kuusi; kolme keväisin ja kolme syksyisin. Valmennukseen osallistumisen voi aloittaa minä viikonloppuna tahansa. Seuraavan valmennusviikonlopun ajankohta löytyy aikataulusta.

Opetus jaetaan resurssien mukaan aloitteleville valmennettaville suunnattuun alakerran opetukseen ja edistyneemmille tarkoitettuun yläkerran opetukseen. Tästä voi lukea yhden esimerkin valmennusviikonlopun aikataulusta.

Valmennusviikonloput järjestetään Päivölän opistolla Päivölän matematiikkalinjan tiloissa ja seurassa. Viikonlopun ohjelma alkaa perjantaina klo 18:30 ja päättyy sunnuntaina noin klo 13:45. Tällöin ehtii Toijalasta noin 14:30 lähteviin juniin. Päivölän opisto perii valmennus­viikonloppuihin osallistuvilta täysihoito­maksun (70 euroa/viikonloppu), mutta opetus on muuten maksutonta.

Lue lisää viikonlopun käytännön järjestelyistä alta.

Valmennusviikonloppuun tulee ilmoittautua viimeistään viikkoa ennen sähköisen lomakkeen kautta.

Syksystä 2022 alkaen valmennus­viikon­loput pyritään jälleen pitämään lähiopetuksena Päivölän opistolla. Etäosallistumis­mahdollisuus yritetään myös järjestää niille, jotka eivät esimerkiksi sairastumisen takia pysty tulemaan paikalle.

Olympiajoukkueen valinta- ja valmennusviikko

Vajaan viikon mittaisen olympiajoukkueen valinta- ja valmennusviikon tavoitteena on valita Suomen edustusjoukkuen kesän Kansainvälisiin Matematiikkaolympialaisiin. Leirin ohjelmassa on tiukkaa opiskelua ja haastavia valintakokeita (ks. erään vuoden aikataulu.)

Leiri järjestetään vuosittain huhti-toukokuussa Päivölän opistolla. Sinne kutsutaan valmennuksessa hyvin menestyneitä aktiivisia oppilaita, joiden matkakulut ja täysihoito katetaan. Myös muut kuin kutsutut ovat saaneet osallistua leirille omakustanteisesti.

Lue lisää leirin käytännön järjestelyistä alta.

Yläkoululaisten kesäleiri

Leiriä ei järjestetä vuonna 2022 resurssipulasta johtuen.

Vuosittain kesäkuussa pidettävä yläkoululaisten nelipäiväinen kesäleiri on suunnattu niille, jotka olivat edeltävänä keväänä yläkoulussa. Ohjelmassa on kilpamatematiikan lisäksi hieman kevyempää harrastusmatematiikkaa ja yhdessäoloa samanhenkisessä seurassa matematiikan parissa. Tästä voi lukea esimerkkinä erään kesäleirin aikataulun. Leiri järjestetään Päivölän opistolla.

Leirille kutsutaan edellisen kevään aikana valmennukseen aktiivisesti osallistuneita taitavia yläkoululaisia, joiden täysihoito Päivölässä kustannetaan. Kaikki kiinnostuneet yläkoululaiset ovat kuitenkin oikein tervetulleita leirille; ne, jotka eivät ole saaneet kutsua, omakustanteisesti.

Lue lisää leirin käytännön järjestelyistä alta.

Kesäleiri

Olympiajoukkueelle ja resurssien mukaan muille valmennuksessa menestyneimmille oppilaille järjestetään vuosittain kesäkuussa vajaan viikon mittainen kesäleiri. Leirin tavoitteena on ensisijaisesti harjoitella Kansainvälisiä Matematiikkaolympialaisia varten. Järjestämispaikka vaihtelee vuosittain -viime vuosina se on järjestetty muun muassa Helsingissä, Tampereella ja Turussa. Osallistujien matka- ja täysihoitokulut maksetaan valmennusjaoston toimesta.

Tanskan leiri

Pohjoismaiden edustajat leireilevät juuri ennen Kansainvälisiä Matematiikkaolympialaisia Sorøssa, Tanskassa. Vajaan viikon mittaiseen leiriin mahtuu ahkeraa harjoittelua ja muihin pohjoismaalaisiin kilpailijoihin tutustumista. Valmennusjaosto maksaa Suomen osallistujien matkat leiripaikalle sekä siellä täysihoidon.

Leirin yhteydessä järjestetään myös Viking Battle-kilpailu eri maiden joukkueiden välillä.

Käytännön asioita

Päivölän opistosta ja sen sijainnista

Valmennusviikonloput ja -viikko sekä peruskoululaisten kesäleiri järjestetään Päivölän opistolla, Päivölän matematiikkalinjan tiloissa ja seurassa. Tämä onkin hyvä verkostoitumispaikka matematiikasta innostuneille. Juttuseuraa löytyy myös tietotekniikasta ja luonnontieteistä kiinnostuneille.

Päivölä sijaitsee Valkeakoskella 9 km päässä Toijalan asemasta. Helsinki-Valkeakoski-Tampere ExpressBus tulee 2 km päähän (Uittamon tienhaara). Ajo- ja muut lähestymisohjeet löytyvät Päivölän kotisivuilta.

Varusteet

Päivölän opistolla pidettäville leireille tarvitaan mukaan yöpymisvarusteet (myös lakanat), muut valmennuksen aikana tarvittavat henkilökohtaiset varusteet, muistiinpanovälineet ja matemaattiset välineet (myös harppi jne.). Taulukoita ei tarvita. Päivölässä on yleensä tiistaisin, torstaisin ja lauantaisin sanamahdollisuus.

Maksut

Laskut lähetetään annettuun laskutusosoitteeseen valmennuksen jälkeen.

Taloudellinen tuki

Valmennusjaosto voi harkintansa mukaan tukea valmennustapahtumiin osallistujia. Rahaa on käytettävissä välillä enemmän ja välillä vähemmän, joten tukea toivotaan hakevan pääasiassa sellaisten, joille valmennukseen osallistuminen on merkittävä taloudellinen rasite. Tuki voi yleensä kattaa enintään Päivölän ppiston perimän osallistumismaksun ja kohtuulliset matkakulut. Vapaamuotoiset hakemukset pyydetään osoittamaan Suomen matemaattisen yhdistyksen Valmennusjaostolle ja lähettämään Anne-Maria Ernvall-Hytöselle. Vaikka Anne-Marian kotisivu on ruotsinkielinen, hakemuksen voi kirjoittaa myös suomeksi tai englanniksi.

Kilpailumatkojen kulut korvataan tietysti kaikille joukkueisiin valituille.