Kilpailut

Kilpailut

MAOL:n kilpailu

Suomen kansallinen matematiikkakilpailu. Lukion kilpailu jakautuu avoimeen sarjaan sekä lukiota aloittelevien perussarjaan; lisäksi peruskoululaisilla on oma kilpailunsa. Kansainvälisiin kilpailuihin pyrkiville suositellaan avointa sarjaa, jonka kilpailu jakautuu alku- ja loppukilpailuun. Edellisessä tehtäviä on yleensä 4 ja kesto on 120 min. Jälkimmäisessä on 5 tehtävään työaikaa kolme tuntia. MAOL:n kilpailu on luetelluista kilpailuista selkeästi helpoin.

Pythagoraan polku

Pythagoraan polku on Päivölän Opiston keväisin järjestämä joukkuekilpailu Baltian tie -kilpailun mallin mukaan. Kilpailuun osallistuminen on perustunut kutsuun. Osallistuvia lukioita on ollut kymmenkunta.

Iranin geometriakilpailu

Iranin geometriakilpailussa, IGO, kilpailutehtävät koostuvat geometriasta. Kilpailussa on kolme luokka-asteisiin perustuvaa sarjaa sekä avoin sarja. Kilpailu onkin hyvä tapa aloittaa kansainvälinen kilpailu-ura.

Pohjoismainen matematiikkakilpailu

Vaikeampi kuin MAOL, helpompi kuin IMO. Kilpailuun valitaan noin 20 valmennettavaa, ja tuloksilla on suurehko merkitys IMO-joukkuetta valittaessa. Kilpailijat tekevät nelitehtäväisen nelituntisen kokeen omassa koulussaan.

Baltian tie

Baltian tie on useimmista kilpailuista poiketen joukkuekilpailu. Kilpailuun osallistuvat Itämeren alueen maat ja pohjoismaat kansallisilla joukkueilla, paitsi Venäjä, joka kilpailee Pietarin alueen joukkueella, ja Saksa, jonka joukkue edustaa hansakaupunkien aluetta. Kilpailussa on peräti 20 tehtävää, joiden ratkaisemiseen on aikaa vain 4,5 tuntia.

Euroopan Tyttöjen Matematiikkaolympialaiset

Euroopan Tyttöjen Matematiikkaolympialaiset, EGMO, on perustettu vuonna 2011. Kilpailun tarkoitus on korjata Kansainvälisissä matematiikkaolympialaisissa vallitsevaa sukupuolten epätasapainoa kannustamalla tyttöjä pyrkimään Kansainvälisiin olympialaisiin. Kilpailu on kaksipäiväinen ja noudattaa muutenkin Kansainvälisten Matematiikkaolympialaisten muotoja.

Kansainväliset Matematiikkaolympialaiset

International Mathematical Olympiad, IMO. IMO on lukiolaisten matematiikkakilpailujen hierarkian huipulla. Kukin kutsuttu maa voi lähettää kilpailuun kuusi osallistujaa. Tehtävät ovat vaikeita. Kilpailu on kaksipäiväinen; kumpanakin päivänä kamppaillaan 4,5 tuntia kolmen tehtävän parissa.

Kenguru

Australiasta lähtöisin olevassa kilpailussa on miljoonia osallistujia viidessä sarjassa alakoulusta lukioon. Se pidetään maaliskuun kolmantena torstaina, ja siihen pääsee mukaan niin, että opettaja ilmoittaa koulunsa kilpailun järjestäjille.

Matikkamestari

Kilpailu Espoon koulujen kuudesluokkalaisille.

Seitsemäsluokkalaisten alueellinen matematiikkakilpailu

Kilpailu järjestetään Helsingissä, Oulussa, Turussa ja Satakunnassa.

MatCup

Pohjoismainen matematiikkakilpailu, johon Suomessa osallistuvat kahdeksasluokkalaiset.

Mattetäphlan

Mattetäphlan on Aalto-yliopiston ruotsinkielisen osakunnan Teknologföreningenin järjestämä matematiikkakilpailu kaikille ruotsinkielisten lukioiden abeille. Kilpailu järjestetään vuosittain ja siihen kuuluu alkukilpailu omassa koulussa ja loppukilpailu Otaniemessä.